torstai 23. kesäkuuta 2011

Pihakivien asennus

Tiistaina aloitin talon ja tallin välisen oleskelupihan kivetyksen tekemisen. Kärräsin murskeen päälle kottikärryllä kivituhkaa. Lätkäilin ja tasoittelin sitä puolen päivää oikeiden kaatojen ja koron saamiseksi. Hiukan aiheutti harmaita hiuksia kaadot, koska talo ja talli ovat niin lähekkäin. Pitkän laudan ja passin kanssa homma lopulta onnistui.



Iltapäivällä sitten tuumaiset vesiputket ohjureina aloitin lopullisen asennushiekan tasoittelun. Nuo on siinä hommassa loistavat apurit. Työn edetessä niitä voi liu'uttaa taaksepäin. Pohjan pitää olla vaan melkolailla halutussa korossa.





Minna liittyi talkooväkeen iltapäivällä ja alkoi laittelemaan kiviä paikoilleen.







Kivien asentaminen on helppoa hommaa, kun asennushiekka on suorassa. Kivet vain tiputellaan paikoilleen. Kova kantaminenhan niissä on. Onneksi oltiin ajeltu kuormaajan kanssa ne asennuspaikan viereen. Asennusputkien jättämät urat täytellään varovasti hiekalla.




Tiistaipäivän aikaansaannos. Linjalankaa kannattaa käyttää, vaikka seinä on lähellä. Päätettiin laittaa tallin seinusta viimeinen kivi pystyyn, niin se peittää mukavasti patolevyn reunan. Kuistin edustalla jatketaan keskiviikkona.





Keskiviikkoaamuna kävi Design-talon reklamaatiomies fiksaamassa pari paikkaa, joista olin ilmoittanut sinne. Terassin ja olohuoneen välisen oven karmi oli vinksallaan ja ovi oli sen tähden tosi tiukka. Myös yhden sisäoven karmi oli vinossa. Heppuli korjaili ne kuntoon. Nyt ovet toimivat hienosti.

Aamupäivällä saatiin etupihan kivetys valmiiksi. Siisti tuli ja kaadotkin menee niin kuin oli tarkoitus.







Alettiin miettiä autotallin salaojan tarkistuskaivon ympäryksen kivetystä, kun keksittiin piilottaa se kivien alle. Kaivettiin se esiin, lyhennettiin sopivasti ja sitten hiekkaa ja kiveä päälle. Jos sitä joskus tarvitsee availla, niin sieltähän se sitten löytyy.





Minna alkoi lätkyttelemään kiviä tasaiseksi ja levittelemään tiivistyshiekkaa rakoihin. Lätkä on juuri tätä tarkoitusta varten tehty. Siinä on pohjassa sentin kerros muovia, ettei se naarmuta kiviä. Loistopeli. Konevuokraamosta niitä saa.





Itse aloitin takapihan kivetyksen työstämisen. Olin aiemmin jo kivituhkan kanssa hieronut sen suurinpiirtein kohdilleen. Nyt riitti vain asennushiekan levittely putkien ja laudan avulla.






Rouvan kanssa ladottiin kivet paikoilleen. Tässä kuvassa puttuu vielä tiivistyshiekka ja lätkäys.







Lopputulos on aika hyvä ja siisti. Näin nörtin tekemäksi..








Etupihaa lätkäilin vielä keskiviikkoiltana ja levittelin rakoihin lisää tiivistyshiekkaa. Lätkällä kun päällä ajelee, niin hiekka valuu raoissa alemmas ja sitä tarvitsee harjata päälle koko ajan lisää. Pintaa kannattaa myös kastella välillä. Se vie pientä hiekanjyvää mukanaan koloihin. Valkoinen reunakivi vielä pitää latoa nurmikon rajalle. Salaojakaivo hävisi mukavasti kivien alle piiloon.

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Muurikivien asennus jatkuu

Lomaviikko jatkui edelleen muurikivien kanssa nysvätessä. Aloitin torstai-aamuna latomaan takapihan koukeromallista istutuslaatikkoa. Siihen tulee myös pari mutkaa viisteineen. Kova mittaaminen oli taas edessä, että sattuu koko kierroksen jälkeen taas kivet lopussa kohdakkain. Kelit suosivat taas ja aurinkorasvaa kului runsaasti. Koko aamupäivä kului pelkkien pohjakivien latomisessa.


Minna sillä aikaa latoi reunakiviä muurin ympärille. Laitellaan nuo reunakivet kiertämään kaikkia muureja. Nurmikko alkaa sitten tuosta kivestä eteenpäin. Helpottaa ja nopeuttaa mukavasti ruohon leikkuuta. Ruohonleikkurin rengas voi kulkea tuota kiveä pitkin, niin ei tarvitse siimaleikkurilla muurien reunoja ajella. Loistava idea.



Takapihan lonkero valmistui illansuussa. Kova oli duuni sen kanssa. Viisteiden kanssa kannatta olla tarkkana. Niitä on hankala mitata oikein. Jos niissä tulee heittoa, niin homma alkaa menemään pieleen. Kivet kävivät meillä vähiin, joten päätettiin laskea osittain noiden muurien korkoa yhdellä kivellä. Antaa hieman elävyyttä niihin. Muurikivien määrän laskeminen on melko hankala homma, varsinkin kun laarien koko muuttui koko ajan. Muutama kansikivi piti vielä hakea rautakaupasta.

Tallin päätyyn kyhäsin perjantaina vielä yhden hiukan yli kolmemetrisen laarin. Se suojaa rakennusten väliin tulevaa istuskelu ja grillauspaikkaa. Ensi viikolla olisi tarkoitus latoa tuo väli täyteen pihakiveä. Myös takapihan terassin edustalle tulee samaa kiveä.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Muurikivien asennus

Viikonlopuksi saatiin taas pikkukone ja täry vuokralle ja tarkoitus oli siirrellä sillä kivikasat lähemmäs oikeita asennuspaikkoja ja levitellä asennushiekkaa. Istutusaltaiden kokoa pitää vielä hieman muutella ja sitä varten tilasin lavallisen mursketta pihalle. Lauantaina aloitettiin heti aamusta kivien siirto.

Koneeseen saatiin haarukkapiikit joilla lavat oli hyvä kuljetella. Tuollaisen kivikasan siirtely kottikärryillä olisi ollut liian hidasta ja työlästä. Jussi toimi konekuskina ja me Minnan kanssa lempattiin kasoja hieman pienemmiksi, kun kuormaajassa ei tahtonut perä pysyä maassa kun koko lavaa koitti nostaa. Jussille saatiin vietyä sen omat kivet myös perille asti.



Saatiin pienen 0,1 tonnin lisäpainon avulla murikat roudattua asennuspaikoille...











Åbergin Timppa kävi tuomassa lavallisen 0-5 millistä kivituhkaa asennushiekaksi. Se tiivistyy kovaksi ja sitä on helppo laudalla vedellä tasaiseksi. Hirmu pölypilven se sai aikaan.






Takapihan istutusaltaiden pohjaa levennettiin. Oltiin hätäpäissämme tehty se liian kapeaksi. Lisää EPS:ää alle, mursketta päälle ja sitten tärytystä päälle. Janne P toimi lauantaina konemiehenä meikäläisen häärätessä styroksien ja muun homman kimpussa.




Talon itä-päätyyn laittelin myös eristeet tulevan kivetyksen alle. Tuohon on tarkoitus laitella jotain halpaa betonilaattaa. Alue on lähinnä polttopuiden työstö- ja säilytysalue.






Pääty murskeella ja kivituhkalla täytettynä ja sileäksi lätkättynä.








Naurava maatyömies. Jussi kärräili pihalleen multaa tuolla sitkeällä pikkukoneella. Siihen se on juuri omiaan. Kevyenä koneena se ei jätä pahoja jälkiä pehmeään maahan ja isoon kauhaan mahtuu reilusti tavaraa.





Maanantaina alkoi mulla loma ja se tärveltiin heti pilalle ankaralla raadannalla. Aloitettiin kukkalaarien asennukset. Ankara mittaaminen, sovittelu ja tasoittelu oli, ennen kuin ekan kiven sai maahan. Tähän nurkkaan tulee kaksi lootaa nurkittain. Niiden vasemmalle puolelle, talon ja tallin väliin tulee kivetty oleskelualue.




Nurkan laarit oli valmiina illansuussa. Multaa täyteen ja horsmaa kasvamaan.







Etupihan allasta aloitin rakentamaan heti tiistai-aamuna. Se olikin hiukan hankalampi rakentaa, kun siinä on mutkaa ja kulmaa niin että riittää. Seinistä mittailemalla sain sen asettumaan oikeaan muotoonsa. Kovaa hommaa on noiden kivien nostelu ja asettelu. Kroppa huutaa hoosiannaa, mutta hyvää se kai tekee. Talven sohvalla makoilu kostautuu ankarasti.



Etupihan istutusallas valmiina. Komiahan siitä tuli vaikka on ihan vaan kotona tehty. Koko päivä meni mokoman kimpussa. Onneksi oli riuska rouva apumiehenä. Hyvä työihminen. Ei sitä ole koristeeksi otettu.. ;o)
Visit InfoServe for Blogger backgrounds.