maanantai 30. toukokuuta 2011

Pihatyöt

Viikonloppuna alkoi sitten pihojen myllääminen. Suvusta löytyy ammattitaitoinen pihasuunnittelija (siskoplikka Seinäjoelta), joka oli piirrellyt meille hienon pihasuunnitelman. Kiitos siitä. Viisi erikokoista muurikivillä tehtävää istutusallasta sekä 60 neliötä pihakivetystä.

Vuokraamosta hommattiin pieni etukuormaaja sekä täry. Monsieur Puronlahti veteli ne trailerilla pihalle perjantai-iltapäivänä. Åbergin Timppa oli käynyt aiemmin kippaamassa pari lavallista 0-32 mursketta tallin edustalle.

Pelit ja vehkeet.
Mursketta tallin edustalla.
Perjantaina illansuussa aloitettiin hommat pienessä tihkusateessa. Ilma tosin selkeni aika nopeasti. Tallin ja talon välistä alettiin kaapimaan maata pois, että saadaan EPS:t kivetyksen alle.

Janne P. ajeli kuormaajaa perjantaina hymyssä suin. Aika mylläkkä saatiin aikaiseksi. Päätettiin jättää sokkelia näkyviin kolmekymmentä senttiä ja laserilla katsottiin kivetyksen ja istutuslaatikoiden pohjat oikeaan korkoon. Muurikiveä tulee viisi 10 sentin kerrosta, joista neljä jää maan pinnalle.
Suodatinkangas alle ja 70 millista routa-EPS:ää päälle. Sen pitäisi riittää routaeristeeksi tuohon. Talon ja tallin sokkelin edessä on jo valmiiksi metrin verran routaeristettä, joten sitä tarvittiin vain keskelle.

Mursketta päälle, tasoitus ja tärytys.Lauantaina aloitettiin hommat heti aamusta takapihan mylläyksellä. Terassin edustalle tulee 7 * 2,5 metrinen kivetys ja talon seinustalle istutuslaatikko. Hiukan piti maata kaapia taas styroksien takia.

Istutuslaatikot oli aluperin piirretty parin metrin syvyisiksi, mutta päätettiin ohentaa niitä hieman yli metrisiksi. Hieman sirommat istuvat tuohon ehkä paremmin. Samoilla koroilla mentiin takapihallakin, eli muurikivet tulevat koko talon ympärillä samaan korkoon.
Minna pääsi myös "äijien hommiin". Hyvin sujui rouvalta lätkääminen. Aika korkea tuli tuosta hiekkavallista. Mutta pakko se oli nostaa, että saadaan kiveys sopivasti alkamaan terassin portaan alta. Myös kaato rajaa kohti saadaan pihalla sopivaksi. Savea pitää kyllä vielä ajaa pihalle ennen multatäyttöjä ja muotoilla se tasaiseksi. Se vaatii järeämmän koneen.Sunnuntaina tein etupihan kukkalaatikon pohjan valmiiksi. Sama homma, maata pois että styroksi mahtuu alle. Tässäkin päätettiin tehdä kukkalaatikosta vain metrin syvyinen.


Tässä etupihan istutuslaatikon pohja ekan lätkäyksen jälkeen. Murskeet pitäisi tärytellä vähintään 20 sentin kerrosvälein, koska normaali täry ei saa tiivistettyä maata kovin syvältä. Vähän soraa tuohon piti vielä ajaa ennen lopullista korkoa.

Näppärä oli tuo pikkukone. Pienen opettelun jälkeen helppo ajaa ja voittaa lapiomiehen 6-0. Tai pitäisikö sanoa leijonamiehistön kunniaksi 6-1..


Hauskaa riitti...
Naapurin isäntä käytti myös koneita soran ja mullan levitykseen. Jussillekin tulee kivetystä terassille joten lätkällekin oli käyttöä. Multakuormatkin levisivät kätevästi tuolla pikkukoneella. Vehkeet pestiin puhtaaksi ja tankattiin sunnuntaiehtoona.

3 kommenttia:

  1. Hei! Hieno koti teille rakentunut. Tiedustelisin talonne maalin sävyä. Juuri tuollaista olemme etsineet, mutta silmiin ei ole osunut. On löytynyt vain liian sinisiä tai ruskeaan liikaa vivahtavia harmaita.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vaan. Maali on Tikkurilan Teho öljymaali, ja väri on TVT 568X. Valkoiset osat on samaa maalia valkoisena suoraan purkista, eli ei mitään savyä. Sokkelin väri on omaa sekoitetta..

    VastaaPoista
  3. Kiitos vastauksesta!Aikamme testailtua päädyimme hyvin saman sävyiseen Uulan petrooliöljymaaliin; Naavaan.

    VastaaPoista

Visit InfoServe for Blogger backgrounds.