tiistai 14. elokuuta 2012

Leikkimökin rakentaminen

Rakenneltiin pihalle keväällä leikkimökki. Tilattiin Luoman puutuotteen 6,25 neliöinen hirsimökki Lillevilla 167-1. Kunnan rakennusmääräysten mukaan tontille saa ilman lupaa rakentaa alle seitsemän neliön rakennuksen. Ihan sopivan kokoinen tuo on. Sinne mahtuu vuodesohva satunnaisia yövieraita varten. Pyydettiin naapureilta kirjallinen lupa, että saatiin sijoittaa se rajan tuntumaan.


Mökki saapuu siistissä pinkassa.


Perustukset tein leca-harkoista mökin mukana tulleen ohjeen mukaan.Appiukko tuli auttelemaan rungon kasauksessa. Innolla kasasimme alimmaiset puut hieman väärin, kuten kuvasta näkyy. Kuisti puuttuu... No manuaali kouraan ja homma uusiksi. Hirsiä oli helpo nostella paikoilleen. Tarkkana saa vaan olla, että oikea puu menee oikeaan paikkaan.


Muutaman hirsikerran jälkeen nostettiin ovi paikoilleen. Se kiinnitetään vain alapuusta hirsien painumisen takia.


Muutama hirsikerta ja saatiin ikkunakin paikoilleen. Laskettiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ikkunaa pari hirttä alemmaksi. Toimii paremmin leikkimökissä.


Runko alkaa olemaan valmis. Ei montaa tuntia mennyt. Alkuperäisissä suunnitelmissa oli lattian aluslankut aika harvassa, joten lisätiin niiden väliin lisäpuut. Lattialauta on niin hentoa, että varmasti olisi lattia notkunut ilman niitä.


Hirsissä oli valmiina reiät kierretankoja varten joten päätin ne laitella paikoilleen, vaikka niitä ei toimituksessa mukana ollutkaan. Ei sitten tuulet nostele kattoa ilmaan. Pienet kolot piti tehdä muttereita varten, että kattolaudat saa asennettua. Pitää laitella listat niiden peitoksi. Muttereita voi sitten kiristellä, kun hirret alkavat painua.


Kummipoika Eemeli tuli talkoisiin vappuna. Homesuojaa menee pintaan niin että lätisee.


Eemelin kanssa naputeltiin kattopanelit kiinni.


Alushuopa oli toimituksessa mukana. Laiteltiin se Empun kanssa paikoilleen vielä ennen vappujuhlintaa.


Palahuopaa hain Byggmaxista ja naputtelin sen kiinni.


Hirsien pintaan Nella veteli oksalakkaa ja Tikkurilan vinhaa. Samaa sävyä kuin talossa.


Tässä mökki ulkoa valmiina. Sisustushommat saa alkaa.


Nellan keittiö alkaa olemaan valmis. Monet kahvit on siellä jo juotu ja kurasopat syöty.


Sisäpintoihin vedettiin valkoista kuultolakkaa ja katto on perusvalkoista sisämaalia. Lattia harmaata betoluxia. Kaksi ilmanvaihtoventtiiliä laittelin lattianrajaan ja kaksi katonrajaan ettei ilma lopu pirtistä. Lisäikkuna on vielä työn alla. Mökin mukana tuli vain yksi.


Ekat yövieraat saapuivat lahdesta. Hyvin maittoivat unet kuulemma.

Sähkömies kävi kytkemässä syyskuun alussa sähköt leikkimökkiin. Mökissä on pari pistorasiaa, kattovalot ja terassin ulkovalo. Sähkökalustus on tehty IP 44 mukaisesti ja on omalla sulakkeella vikavirtasuojan takana. Maakaapelin vedin leikkimökistä tekniseen tilaan asti jo ennen pihojen laittoa.

6 kommenttia:

 1. Hei!
  Hienolta näyttää! Saanko udella, että millä värisävyllä olette maalanneet talonne? Kiitos vastauksesta jo etukäteen :)!
  T. Minttu

  VastaaPoista
 2. Maali on Tikkurilan Teho öljymaali, ja väri on TVT 568X. Valkoiset osat on samaa maalia valkoisena suoraan purkista, eli ei mitään savyä. Sokkelin väri on omaa sekoitetta.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Hieno ja näppärän kokoinen leikkimökki! Mitkähän mahtavat olla mökin mitat tarkemmin? Onko sisätila 2,5m x 2,5m? Entäs oven korkeus / hirren paksuus/korkeus? :)

  VastaaPoista
 4. Ei näköjään ole ihan samaa mallia enää Luomalla myynnissä. Tämän sisämitat on 2,5 m x 2,5 m. Ovi on 95x175,5 cm. Hirsi on muistaakseni 40 millistä. Hirren korkeutta en muista. Jämerä mökki se on. Toinen ikkuna siihen tuli laitettua vielä jälkikäteen.

  VastaaPoista
 5. Hei! Onko mökin sisäkorkeus mikä, entä harjakorkeus? -sanna-

  VastaaPoista
 6. Harjakorkeus 248 cm, sisäkorkeus lienee parikymmentä senttiä matalampi. Hyvin mahtuu kaksimetrinen ukkeli keskellä seisomaan. Ei malli ole myynnissä enää, mutta tällä sivulla oli vielä noita tietoja: http://www.op-puu.fi/?x118281=275043

  VastaaPoista

Visit InfoServe for Blogger backgrounds.