torstai 11. elokuuta 2011

Pihojen tasoittelu ja mullan levitys

Seuraava isompi homma oli pihojen tasoittelu. Sain hommaa tekemään Keken kaivureineen. Sama heppu kaiveli talon pohjat viime keväänä. Raksakoneesta hain jyrän vuokralle.

Tiistaina vasta päästiin aloittelemaan, kun Kekellä vierähti edellisellä työmaalla hieman pidempään. Edellisenä iltana oli kaivuri ilmestynyt tontin kulmalle. Homma alkoi ojan aukaisemisella. Oja on pakko kaivaa auki, koska tontin päädystä alkaa rinne, jota pitkin vesi valuu muuten tontille. Oja oli rakennusaikana viime kesänä mennyt umpeen. Tässä lähtee ekat kauhalliset.


Oja alkaa hiljaksiin muodostumaan. Yksi puukin kasvoi ojan pohjalla ja se jouduttiin katkaisemaan pois.


Ojasta ja etupihalta jouduttiin kuskaamaan savea pois aikamoiset määrät. Onneksi Kekellä on oma kuorma-auto jolla tavaraa kuskattiin maankaatopaikalle.


Etupihan Keke tasoitteli niin, että saatiin se kaataamaan sopivasti ojaa kohden. Ei jää vedet seisoskelemaan tontille.Etupihan kaatojen takia jouduttiin kaivamaan ojaa vieläkin syvemmäksi, että saatiin se kaatamaan kunnolla. Vielä siitä irtosi muutamana lavallinen "sipoon sinistä". Laserilla katsottiin, että kaato tuolla vajaan 50 metrin matkalla oli 84 senttiä. Se riittää hyvin.
Tässä oja valmiina. Aika iso siitä tuli, mutta minkäs teet. Ilman ojaa tontti muuttuu järveksi.Iltapäivällä alkoi Åbergin Timppa rahtaamaan multaa tontille. Onneksi oli ollut muutaman päivän kuivaa keliä, että savipinta kesti kuorma-auton ajaa perille asti. Muuten olisi pitänyt taas hakea etukuormaaja vuokraamosta mullan kuskaamista varten.

Eka kuorma kipattiin takapihalle.
Peräkärryn laatikko kipattiin talon nurkalle.
Multien levittely aloitettiin takapihalta. Keke kulki edellä multaa levittäen ja minä perässä haran ja jyrän kanssa tekemässä ekaa karkeaa tasoitusta. Se kannatti tehdä heti, että nähtiin saman tien mihin tarvitaan lisää. Aurinko porotti ja hiki lensi.

Tiistai-iltana näytti tältä. Eka karkea tasoitus takapihalla valmis. Alkaa pihan muoto jo hahmottumaan.Etupihan pohja saatiin tasoiteltua myös tiistain aikana. Keke kaivoi pienen syvänteen pensasaitaa varten. Siihen saadaan siten enemmän multaa jota aita vaatii.


Keskiviikkona aloitettiin hommat taas seitsemän aikoihin etupihan mullituksella. Åberg toi taas täyden lastin mustaa kultaa heti aamusta. Ihan reipas 20-25 sentin kerros tuota tuli, joten pitäisi siinä nurmikon viihtyä.

Jussi oli tilannut myös multakasan ylätontilleen. Päätettiin säästää Jussin selkää ja levitellä se paikoilleen. Puolen tunnin homma kaivurilla, mutta koko päivän duuni lapiomieheltä.


Tässä menee viimeiset mullat paikoilleen iltapäivällä. Kaivuri on kyllä lyömätön peli näissä hommissa. Vajaassa kahdessa päivässä oja kaivettu, pohjat tasattu ja mullat levitetty. Tästä on helppo jatkaa.

Keke sai siis työnsa valmiiksi ja minä jäin itsekseni ähräämään pihaa tasaiseksi. Hiki virtasi taas komeasti kun hankasin pintaa haran, laudan ja jyrän kanssa sileäksi. Kaikki kuopat ja patit on hyvä saada pinnasta pois jos haluaa sileän nurmikon. Vaivannäkö tässä vaiheessa kannattaa, koska myöhemmin sitä ei voi enää tehdä. Pitkä ja suora lauta on hyvä apu. Silmällä ei kaikkia painanteita näe.


Länsipäädyn tasoitusta perjantai-aamuna. Pääty on aamulla sopivasti varjon puolella niin ei nahka heti palanut punaiseksi.Nellan kanssa tasoiteltiin itäpääty sileäksi ja lievästi kaatavaksi. Aikamoinen määrä kiveä, keppiä ja savipaakkua irtoaa mullasta kun sitä haraa. Keräilin ne pois, etteivät jää sitten kylvössä pintaan pyörimään.

Lauantaina illansuussa piti etupihan tasoittelu jättää kesken sateen takia. Kroppakin oli tosin jo siinä kunnossa, että tauko teki eetvarttia. Sunnuntaina ilmat poutaantuivat ja pääsin jatkamaan etupihan tasoittelua. Minna alkoi samalla kylvöhommiin tyttöjen kanssa.

Siemen on mun omaa sekoitusta. Siinä on kaksi osaa stadionnurmea ja yksi osa samettinurmea. Molemmat on hyvää kulutusta kestävää lajiketta ilman rairuohoa ja apiloita. Siemenistä lisätietoa täältä.
Siemenet peiteltiin haraamalla ja lopuksi jyräämällä. Ei sitten sateet niitä kuljettele. Illansuussa oli länsipääty kylvetty ja jyrätty.Takapihan Minna kylvi ja jyräsi sunnuntaina. Etupihan tasoitus oli myös valmis ja päästiin sekin kylvämään. Kahteen pekkaan homma menikin joutuisasti. Minna jyrämiehenä.


Homma alkaa olemaan valmis. Kuudessa päivässä homma hoidettiin. Lopputulos on mukavan suora. Seuraavaksi olis istutusten vuoro. Nekin voi jo tässä loppukesällä laitella paikoilleen, niin ehtivät juurtua ennen talvea ja pääsevat täyteen kasvuun heti keväällä.

2 kommenttia:

  1. Ja miten kalliksi tän pihan tekeminen tuli?

    VastaaPoista
  2. Kivet 3500, asfaltti 2000, mullat ja työt 2500, taimet 1000, sorat, koneet ja muut tilpehöörit 1000. Yhteensä pyöreät 10 k€.

    VastaaPoista

Visit InfoServe for Blogger backgrounds.